Je hebt vast al genoeg bomen gezien met het waarschuwingslint voor de eikenprocessierups. In april en mei komen de rupsen weer om de hoek kijken en daar zijn wij fietsers alles behalve blij mee. De eikenprocessierups heeft zo’n 700.000(!) brandharen om zich te beschermen tegen vijanden. Bij een stevige wind of regenbui vliegen de haartjes in het rond en kunnen zo zomaar op je huid, kleding of in je ogen terecht komen. Leuk is anders…

De provincie Utrecht is al vanaf half april bezig om het vervelende beestje te bestrijden in bomen langs provinciale wegen. Op deze website kan je zien hoeveel meldingen er zijn gedaan over de rups per provincie.

Je kan nesten in provinciale bomen melden bij de gemeente. De gemeente markeert de bomen vervolgens zo snel mogelijk met het rood-witte waarschuwingslint zodat voorbijgangers in ieder geval gewaarschuwd zijn.

We hebben wat tips voor je op een rijtje gezet om irritatie door de eikenprocessie rups te voorkomen:

  1. We weten dat het buiten bloedheet is, maar we willen je toch adviseren om arm- en beenstukken te dragen op routes waarvan je niet weet of er eiken langs de weg staan. Er zijn speciale (zomer)uitvoeringen zonder voering. Wel zo fijn met deze temperaturen.
  2. Draag een fietsbril of zonnebril! Het liefst een die je je gezichtsveld afsluit. Er is namelijk niets zo vervelend als de haren van de rups in je ogen krijgen. Sommigen krijgen er zelfs een oogontsteking van.
  3. Niet fietsen tijdens of na een regenbui. Dit klink misschien vreemd, maar door een regenbui ligt er op veel plekken water op de grond waar de haartjes in blijven drijven. Door vervolgens over het natte oppervlak te fietsen, kunnen er regendruppels inclusief haartjes omhoog spatten.
  4. Was je kleding (het liefst op 60 graden) na het fietsen en blijf er na je rit niet te lang in lopen. De haartjes kunnen namelijk aan kleding blijven plakken. Als jij je outfit vervolgens aanhoudt of laat slingeren, dan kan je in aanraking komen met de haartjes.
  5. Pas je route aan. Kies je normaliter voor een mooie route in bosrijk gebied? De komende tijd kan je er beter voor kiezen om door polders en langs water te fietsen. Aan het water is het meestal ook wat koeler en dat is tijdens deze zomerse temperaturen mooi meegenomen.

Wat kan je doen bij klachten?

Wanneer de haartjes van de eikenprocessierups breken, komt er een eiwitmengsel vrij. Dit mengsel zorgt voor een reactie in de vorm van rode jeukende bultjes. Bij de een is het erger dan bij de ander en de duur van de klachten varieert ook van persoon tot persoon.

Het beste is om de brandharen voorzichtig te verwijderen van de huid. Veel mensen zweren bij het gebruik van plakband of schilderstape om de haren van de huid te halen. Spoel de huid vervolgens af met lauw water en probeer ondanks de jeuk niet te krabben of te wrijven! Daar kan de jeuk heviger van worden.

En nu maar hopen dat die vervelende beetjes snel weg zijn en volgend jaar in mindere mate terugkomen!