De Classico Giro begint en eindigt op 21 mei vanaf het Utrecht Science Park. Met die start- en finishlocatie mag het niet verbazen dat de Universiteit Utrecht (UU) het evenement heeft omarmd en daarbij met een grote groep wielrenners mee zal doen. Aniek Wesselink organiseert de deelname van de UU’ers. Zij praat ons bij over het sportieve karakter van de universiteit.

De UU steunt de Classico Giro als partner, maar jullie brengen ook een boel deelnemers op de been. Is de universiteit zo sportief?
‘Ja, absoluut. Daar zijn meerdere redenen voor. We geloven natuurlijk in een gezonde geest in een gezond lichaam. En in het omgekeerde. Daarom willen we vitaliteit aanmoedigen bij onze medewerkers en studenten.’

‘Daarnaast is sport een belangrijk onderdeel op de UU omdat we inzetten op community building. We geloven dat sport verbindt. We hebben daarbij ingezet op duursporten. Onze wetenschappers zeggen vaak dat het zowel bij duursporten als bij wetenschap gaat om doorzetten. Halverwege wil je soms opgeven, maar je zet door om iets te bereiken. Dat stimuleren we uiteraard graag. Naast de Classico Giro zijn we ook betrokken bij hardloopevenementen zoals de Utrecht Science Park Marathon.’

‘Sowieso is sport en maatschappij belangrijk aan de universiteit. We doen er onderzoek naar in de breedste zin van het woord. Neem bijvoorbeeld te Tourstart van twee jaar geleden. Toen was de Universiteit Utrecht betrokken bij de Tour. Vanuit ons focusgebied Sport & Society, waarbinnen wetenschappers onderzoek doen naar de maatschappelijke impact van sport, hebben we toen een mooie bijdrage geleverd.’

De organisatie is dus actief met sport bezig. Verwacht je ook veel UU’ers aan de start straks?
‘Er heeft al een aantal mensen zich ingeschreven, maar het grootste deel moet zich nog aanmelden. We hopen dat het er in totaal ongeveer honderd worden. Meestal lukt dat wel.’

Zijn dat dezelfde mensen als de hardlopers die twee weken geleden de marathon liepen?
‘Ik heb ze er wel op gewezen dat ze zich kunnen inschrijven voor de Classico Giro, maar ik heb het idee dat hardlopers net iets andere mensen zijn dan wielrenners. Wel zijn er hardlopers die op een gegeven moment zijn gaan fietsen omdat fietsen minder blessuregevoelig is.’

Dit is niet de eerste keer dat de UU als groep aan een wielertocht deelneemt, toch?
‘Nee, we hebben door de jaren heen ook wel andere tochten gedaan. Bijvoorbeeld de Tour d’Utrecht en de Ronde van Midden-Nederland.’

Ben je er zelf ook bij?
‘Nee, ik doe zelf niet mee. Ik ben meer een hardloper.’

Wil je meer weten over sport en de Universiteit Utrecht? Kijk dan op uu.nl/sport